Σεμινάρια

Σεμινάρια επιμόρφωσης σχετικά με το θέατρο φροντίζει να πραγματοποιεί το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης εκτός από τις παραστάσεις που ανεβάζει, κάθε χρόνο.

Τα σεμινάρια αυτά βοηθούν τους ερασιτέχνες ηθοποιούς να εμβαθύνουν στη τέχνη της υποκριτικής αλλά και ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τον χώρο του θεάτρου να γνωρίσουν τον εαυτό τους μέσα από το θέατρο αλλά και να αποκτήσουν εργαλεία και δεξιότητες που βρίσκουν εφαρμογή από την απλή μας καθημερινότητα μέχρι τις κοινωνικές και επαγγελματικές μας σχέσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης

Διαδικτυακά μαθήματα υποκριτικής με τον Γιάννη Δρίτσα από το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης

Την Δευτέρα 29/03/2021 στις 19:00, το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης θα πραγματοποιήσει το τελευταίο δωρεάν διαδικτυακό μάθημα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού για ενήλικες, με περιορισμένο αριθμό θέσεων. Ο ηθοποιός Γιάννης Δρίτσας μιλά για το μάθημά του: “…ξετυλίγοντας το άγνωστο και συνάμα οικείο κουβάρι της υποκριτικής, της τέχνης που συντελείται και ενυπάρχει μέσα μας από τη στιγμή που αρχίζουμε να υπάρχουμε. Θα προσπαθήσουμε μέσα από τα μαθήματα μας να την φέρουμε στο φως, εξελίσσοντας τα εκφραστικά μας μέσα (σώμα – φωνή), βελτιώνοντας αρχικώς την ποιότητα της καθημερινότητας μας και αν θελήσουμε (μελετώντας περισσότερο) μπορούμε να διατείνουμε τις διευρυμένες πλέον δεξιότητες μας μέχρι και τη θεατρική σκηνή ως ικανοί ερμηνευτές!…” (το πρώτο μάθημα κάθε ενδιαφερόμενου είναι …


…δωρεάν και αποστέλλεται link στην πλατφόρμα ΖΟΟΜ)
Διάρκεια μαθημάτων: 3 μήνες
Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ/ το μήνα
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Δεύτερα στις 19:00 και διαρκούν 2 ώρες μέσω του διαδικτύου με την πλατφόρμα ΖΟΟΜ
Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει στα διαδικτυακά μαθήματα και για περισσότερες πληροφορίες, να δηλώσει συμμετοχή με μήνυμα στην σελίδα Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης (Θ.Ε.Μ.) https://www.facebook.com/theatermessini
Ή στο τηλέφωνο 2722025231 (Πάρις) ώρες λειτουργίας καταστημάτων

Μαθήματα υποκριτικής με την Όλγα Αλεξανδροπούλου. (Προσωρινά σε αναστολή)

Το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης ξεκίνησε μαθήματα υποκριτικής για αρχάριους ενήλικες την Κυριακη 18 Οκτωβριου 2020. Στόχος μας οι βασικές γνώσεις για την ανάπτυξη της υποκριτικής.

Σκοπός μας να δώσουμε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από την τέχνη της υποκριτικής τον εαυτό τους και τα εκφραστικά τους μέσα.

Έναρξη Μαθημάτων: Κυριακη 18 Οκτωβριου 2020

Τα μαθήματα έγιναν στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης (Οδός Αναστάσιου Μουτσόπουλου)
Την διδασκαλία είχε η Ηθοποιός Σκηνοθέτης: Όλγα Αλεξανδροπούλου.
Διάρκεια μαθημάτων: 3 μήνες
Κόστος συμμετοχής: 25 ευρώ/ το μήνα
Τα μαθήματα δεν ολοκληρώθηκαν λόγω πανδημίας.

Η ιστορία μέσα από το θέατρο με εισηγητή τον Δρ. Καρακατσιάννη Ιωάννη. (Προσωρινά σε αναστολή)

Το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης (Θ.Ε.Μ.) διοργάνωσε το σεμινάριο με τίτλο:“Κάνε βουτιά στην Ιστορία και έλα να παίξουμε Θέατρο”Το σεμινάριο αποτελείται από 16 συναντήσεις στις οποίες θα μάθουμε Ιστορία μέσα από το Θέατρο. Με ιστορικές αναφορές θα προσπαθήσουμε να αναβιώσουμε κάθε εποχή, στήνοντας από το μηδέν μια ολιγόλεπτη θεατρική παράσταση. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να μάθουμε Ιστορία μέσα από το Θέατρο και να μάθουμε Θέατρο μέσα από την Ιστορία. Σ’ αυτό θα βάλει το χεράκι της η έννοια της ενσυναίσθησης, η ικανότητα δηλαδή να μπαίνουμε στην θέση του άλλου. Θα φτάνουμε στην ενσυναίσθηση σε κάθε συνάντηση μας, μαθαίνοντας να ανεβάζουμε κομμάτια από μία παράσταση εποχής από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας.Το σεμινάριο εισηγείται και επιμελείται ο Ιστορικός και συγγραφέας Δρ. Ιωάννης Καρακατσιάνης, ένας από τους πρώτους πειραματιστές στο να διδάξει Ιστορία μέσα από το Θέατρο. Το σεμινάριο απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες και σε άτομα που ενδιαφέρονται για το βιωματικό θέατρο. Δεν απαιτείται καμία ιδιαίτερη γνώση πάνω στο Θέατρο ή την Ιστορία.Το σεμινάριο προσφέρεται δωρεάν από το Θ.Ε.Μ. για τους μικρούς θεατρόφιλους μας (παιδιά από 12 έως 18 χρονών).
Επικοινωνήστε με το Θ.Ε.Μ. για το κόστος του σεμιναρίου για τους ενήλικες. Το σεμινάριο θα συνεχιστεί μετά το πέρας της καραντίνας.

Μαθήματα υποκριτικής με την Ευταξοπούλου Ελένη. (Ολοκληρωμένο)

Το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης ολοκλήρωσε τα μαθήματα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού για αρχάριους ενήλικες με στόχο βασικές γνώσεις για την ανάπτυξη της υποκριτικής και αυτοσχεδιαστικής ικανότητας (τεχνική δομή, φαντασία, απελευθέρωση, εμπιστοσύνη, ευρηματικότητα κ.α.).
Σκοπός μας ήταν να δώσουμε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από την τέχνη της υποκριτικής τον εαυτό τους και τα εκφραστικά τους μέσα.
Έναρξη Μαθημάτων: 17 Ιανουαρίου 2018
Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα Θ.Ε.Μ (2ος όροφος) στο Δασκαρόλειο
Δίδαξε η Ηθοποιός Σκηνοθέτης: Ελένη Ευταξοπούλου.
Διάρκεια μαθημάτων: 3 μήνες
Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ/ το μήνα

Όταν η ψυχή μιλάει στο σώμα με εισηγητή τον Βασίλη Φλώρο. (Ολοκληρωμένο)

Όταν η ψυχή μιλάει.. στο σώμα. Άλλο ένα ενδιαφέρον σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης, με εισηγητή τον κο Βασίλη Φλώρο.

Μέσα από ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ για ενήλικες στοχεύσαμε στην Απελευθέρωση-Εκφραση-Φαντασία Εσωτερική Κοσμοαντίληψη- Επικοινωνία-Αυτογνωσία. Το σεμινάριο απευθυνόταν σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες και εμψυχωτές και πραγματοποιήθηκε 7-8-9/ 10/2017

Πρόγραμμα μαθημάτων :Πρώτη ημέρα-Παιχνίδια γνωριμίας
-Θεωρία θεατρικού παιχνιδιού
-Αυτοσχεδιασμοί
-Ασκήσεις συγκέντρωσης -χαλάρωσης.Δεύτερη ημέρα-Επαφή-επικοινωνία-παρατήρηση
-Ξεκλειδώνω το σώμα.
-Τεχνικές απελευθέρωσης
-Ασκήσεις εμπιστοσύνης
-ΑναπνοήΤρίτη ημέρα-Σωματική διαίσθηση
-Διαισθητικός Εαυτός
-Αυτοσχεδιασμοί
-Αυτογνωσία-Αυτάρκεια

Αυτογνωσία με εισηγήτρια την Ευταξοπούλου Ελένη

Με εισηγήτρια την Ευταξοπούλου Ελένη το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης διοργάνωσε σεμινάρια με στόχο τα δύσκολα μονοπάτια της αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης.

Φυσικά όλη αυτή διαδρομή επιτεύχθηκε με τη βοήθεια των εργαλείων του θεάτρου και της υποκριτικής τέχνης.

Τα σεμινάρια ολοκληρώθηκαν με επιτυχία!

Ψυχόδραμα με εισηγήτρια την Αναστασοπούλου Χριστίνα Ψυχολόγο Msc, Ψυχοδραματίστρια

Ο ρόλος του Θεάτρου ως ενισχυτής στην Ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και ενδυνάμωσης των σημαντικών άλλων (γονείς , εκπαιδευτικοί) – Το Ψυχόδραμα. Περιγραφή: Η κοινωνικο-οικονομική συνθήκη που όλοι βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με τις δυσκολίες που φέρει, έχει εντείνει και τα προβλήματα στους χώρους ανάπτυξης των παιδιών – το σχολείο και την οικογένεια. Η οικογένεια και το σχολείο καλούνται να ανταποκριθούν πρακτικά και συναισθηματικά στις δυσμενείς αλλαγές, όχι πάντα με επιτυχία. Έτσι έχουμε πλέον εξοικειωθεί με έννοιες όπως ο σχολικός εκφοβισμός, ενώ ακούμε όλο και πιο συχνά για φαινόμενα βίας, Ο ρόλος του Θεάτρου ως ενισχυτής στην Ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και ενδυνάμωσης των σημαντικών άλλων (γονείς , εκπαιδευτικοί) – Το Ψυχόδραμα. Περιγραφή: Η κοινωνικο-οικονομική συνθήκη που όλοι βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με τις δυσκολίες που φέρει, έχει εντείνει και τα προβλήματα στους χώρους ανάπτυξης των παιδιών – το σχολείο και την οικογένεια. Η οικογένεια και το σχολείο καλούνται να ανταποκριθούν πρακτικά και συναισθηματικά στις δυσμενείς αλλαγές, όχι πάντα με επιτυχία. Έτσι έχουμε πλέον εξοικειωθεί με έννοιες όπως ο σχολικός εκφοβισμός, ενώ ακούμε όλο και πιο συχνά για φαινόμενα βίας προς τον εαυτό και τους άλλους. Πολλές φορές νέοι γονείς αισθάνονται ανεπαρκείς ή και ανάξιοι. Το συναίσθημα που επικρατεί γύρω μας είναι ο θυμός. Πως μπορεί το θέατρο να λειτουργήσει σαν ενισχυτής στην ,,,


ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και σαν εργαλείο ενδυνάμωσης των σημαντικών για το παιδί ανθρώπων (γονείς – εκπαιδευτικοί) ώστε να προλαμβάνονται ή να αμβλύνονται οι εκφράσεις της βίας;
Στην ομιλία αυτή είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη «βία» και τις διάφορες εκφάνσεις που μπορεί να έχει και μοιραστήκαμε τους προβληματισμούς μας για το πώς μπορούμε να σταθούμε επαρκείς στο γονικό ή εκπαιδευτικό μας ρόλο.
Παράλληλα θα αναλύσουμε τον τρόπο με τον οποίο το θέατρο μας δίνει τρόπους να ενδυναμωθούμε (τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας), και να ανταποκριθούμε καλύτερα στις καθημερινές δυσκολίες. Πιο συγκεκριμένα θα είχαμε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή τόσο θεωρητικά και πρακτικά με το Ψυχόδραμα, τη μορφή ομαδικής ψυχοθεραπείας που έχει τις ρίζες της στο θέατρο.

Διάρκεια:
3 ώρες (1 ώρα θεωρητικό μέρος, 2 ώρες βιωματικό) – προς συζήτηση
Διοργάνωση:
Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης
Συντονισμός:
Χριστίνα Αναστασοπούλου, Ψυχολόγος MSc, Ψυχοδραματίστρια.

 

Μαθήματα υποκριτικής στο Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης με τον Περικλή Αλμπάνη

Μαθήματα υποκριτικής διοργάνωσε το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης με τον Περικλή Αλμπάνη από τον Μάιο του 2015 ως τον Ιούνιο του 2015.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του θεάτρου μέσα από σεμινάρια υποκριτικής που διοργανώθηκαν από το θεατρικό εργαστήρι Μεσσήνης με εισηγητή τον ηθοποιό-σκηνοθέτη Περικλή Αλμπάνη.

https://www.youtube.com/channel/UCk8QMugUHZYvowJe22nyugQ