Το “Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας” https://eleftheriaonline.gr/local/koinonia/item/62259-oneiro-kalokairinis-nyxtas-ergastiri-messinis ανέβασε τον Απρίλιο του 2015 η ομάδα νέων του Θεατρικού Εργαστηρίου Μεσσήνης, στο Δασκαρόλειο.

Την αφίσα για το έργο σχεδίασε ο ζωγράφος Νίκος Παναγιωτόπουλος και για τα σκηνικά βοήθησε ο Σταύρος Ζέππος. https://them.gr/?page_id=233

Υπόθεση Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας

Αρχικά, ο Δημήτρης αγαπούσε την Ελένη, αλλά γνωρίζοντας την Ερμία, την ερωτεύεται αμέσως. Όσο τρέχει πίσω του η Ελένη, τόσο τη διώχνει μακριά.

Οι ερωτευμενοι Λύσανδρος και Ερμία, το σκάνε το βράδυ και πηγαίνουν σε ένα λιβάδι έξω από την Αθήνα, όπου εκεί δεν ισχύει ο αθηναϊκός νόμος, που υποχρεώνει την κόρη να υποταχθεί στη βούληση του πατέρα.

Η Ελένη γνωρίζει το μυστικό των δύο ερωτευμένων και το εκμυστηρεύεται στο Δημήτρη, για να τον κάνει να ξεχάσει την Ερμία. Εκείνος, όμως, αντί να ξεχάσει, ακολουθεί τους ερωτευμένους στο φεγγαροπαρμένο δάσος.

Εκεί υπάρχουν ξωτικά, μάγια, αλλά και μια θεατρική ομάδα που κάνει πρόβες για να παίξει μια θεατρική παράσταση στο γάμο του Θησέα και της Ιππολύτης.

Η ομάδα αποτελείται από εργάτες, ερασιτέχνες χοντρομαστόρους, που έχουν μοιραστεί ρόλους ανθρώπων, ενός λιονταριού, ακόμα και ενός τοίχου!

Σ’ αυτό το δάσος, όλοι, βασιλείς, θνητοί, ερωτευμένοι, ερασιτέχνες ηθοποιοί, συναντιούνται με τα πειραχτήρια-ξωτικά, που διασκεδάζουν κάνοντας πλάκες, τη μέρα του ηλιοστάσιου.

Η Τιτάνια, ο Όμπερον και ο βοηθός του ο Πουκ, είναι τα ξωτικά του καλοκαιριού που ζουν και αυτά στο δάσος.

Επειδή η Τιτάνια δεν δίνει τον παραγιό της στον Όμπερον, εκείνος, με τον βοηθό του τον Πουκ, αναλαμβάνουν δράση.

Γνωρίζουν ένα βοτάνι που, αν το τρίψεις στα βλέφαρα κάποιου, όταν κοιμάται, εκείνος, ξυπνώντας θα ερωτευθεί τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσει μπροστά του.

Το τρίβουν, λοιπόν, στα βλέφαρα της Τιτάνιας και του Λύσανδρου.

Ξυπνώντας ο Λύσανδρος βλέπει μπροστά του την Ελένη και την ερωτεύεται, ενώ απαρνιέται την Ερμία. Τα ξωτικά γελάνε, που “πάτησε” εύκολα ο Λύσανδρος, την πίστη του στην Ερμία. Τα ξωτικά καταλαβαίνουν το λάθος τους και τρίβουν τώρα τα βότανα και στα μάτια τού Δημήτρη.

Ο Δημήτρης, τρέχει ερωτευμένος πίσω από την Ελένη.

Όμως, τρίβουν το βότανο και στα μάτια της Τιτάνιας, για να την εκδικηθούν. Εκείνη, ξυπνώντας, βλέπει μπροστά της τον χοντροκομμένο μάστορα-ηθοποιό, Στημόνη. Ο Στημόνης ήταν μεταμφιεσμένος σε γάιδαρο για τις ανάγκες του ρόλου του και τον ερωτεύεται.

Η ομάδα του Στημόνη δίνει την παράσταση στο γάμο του Θησέα και της Ιππολύτης, τα ξωτικά-πειραχτήρια βάζουν αντίδοτο στα μάτια της Τιτάνιας και του Λύσανδρου και τους λυτρώνουν από τα άδικα μάγια.

Έτσι, μένει μόνο ο Δημήτρης, “μαγεμένος” με τα βότανα των ξωτικών και η Ελένη βρίσκει επιτέλους ανταπόκριση στον έρωτά της.

Ένα αριστούργημα για τον έρωτα και την τρέλα του, για το θέατρο και τους ηθοποιούς και για όσα μαγικά συμβαίνουν στη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Μοιάζει με παραμύθι για μεγάλους, που σε ταξιδεύει σε μέρη και εποχές, εκεί όπου όλα είναι δυνατά.