Την παράσταση «Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!» του Ντάριο Φο ανέβασε το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης τον Μάρτιο του 2017.

Συντελεστές Παράστασης

Σκηνοθεσία -Επιμέλεια Μουσικής-Σκηνικών- Φωτισμού.: Περικλής Αλμπάνης, Βοηθός σκηνοθέτη: Ρουμπίνη Ξυνού. Σκίτσο Αφίσας: Ηλίας Παναγιωτόπουλος. Ηχολήπτης – Φωτιστής: Βασίλειος Λαγός. Τα μαλλιά επιμελούνταν οι: Τασία Γιαννέτσου, Ελευθερία Λαγού, Μακιγιάζ: Ελευθερία Λαγού, Κατασκευή Σκηνικών: Βασίλειος Λαγός. Φωτογράφιση Προγράμματος: Γιώργος Τασσόπουλος, Επιμέλεια προγράμματος: Τασία Γιαννέτσου – Τζοάννα Σκιαδά – Αικατερίνη Χριστοπούλου. 

Έπαιξαν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί:

Πολυτίμη Αναγνωστοπούλου, Αγγελική Ιντζέμπελη, Βασίλειος Κοβάτσης, Ηλίας Παναγιωτόπουλος, Πέτρος Παπανικολάου, Νίκος Τσαγκάρης, Γρηγόρης Φωτόπουλος.

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο “Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!” είναι από τα πιο σημαντικά έργα της καριέρας του. Είναι μια ανατρεπτική σάτιρα που προκαλεί μεν άφθονο γέλιο αλλά και που διεγείρει τον θεατή να απαντήσει σε κάποια σοβαρά ερωτήματα κοινωνικού περιεχομένου. Η κωμωδία του Ντάριο Φο ” Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!” μας μιλά για επανάσταση των απλών ανθρώπων, των εργατών όταν η ακρίβεια έχει φτάσει στο απροχώρητο, όταν οι μαζικές απολύσεις ή μειώσεις ωραρίου και αμοιβών έχουν γίνει καθημερινές και η ζωή έχει γίνει δυσκολότερη από ποτέ. Ο ένας μετά τον άλλον, οι ήρωες του έργου υψώνουν το ανάστημά και τη φωνή διαμαρτυρίας τους.

Ο ίδιος συγγραφέας λέει για το έργο του: “…Μ’ αυτό το έργο θέλουμε να διηγηθούμε την ιστορία δύο οικογενειών, εργατικών ανθρώπων που αγωνίζονται με μοναδικό τους όπλο την ανυπακοή σαν πολίτες, κόντρα στη παράλογη σημερινή κοινωνία……Πιστεύοντας πως με το γέλιο, τη σκληρή σάτιρα, πετυχαίνουμε την μεγαλύτερη έκφραση αμφιβολίας και αμφισβήτησης, γράψαμε μια φάρσα. Αυτό το είδος φάρσας είναι μία θεατρική φόρμα που επινόησε ο ίδιος ο λαός, για να χτυπήσει ανελέητα, με γλώσσα τσουχτερή, αιώνες τώρα, τα στραβά μάτια της εξουσίας ή τα σάπια προϊόντα της κοινωνίας…

…Σε τούτη μας τη φάρσα αφήσαμε το παιχνίδι της φαντασίας να φτάσει στο έπακρο. Όταν το γράφαμε το 1975, οι προβλέψεις μας φαινόντουσαν αερολογίες…

…Σήμερα η πραγματικότητα όχι μόνο τις επαλήθευσε αλλά και τις ξεπέρασε σε ένα μεγάλο βαθμό…”

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Γεια σας,

Φέτος επιλέξαμε να ανεβάσουμε ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Νεοιταλικής κουλτούρας.

Δεν πληρώνω, Δεν πληρώνω του σπουδαίου συγγραφέα Ντάριο Φο ο οποίος, με αφορμή της τιμαριθμικής-για εκείνη την εποχή- κατάστασης που επικρατούσε στην Ιταλία (1972-1973) έγραψε αυτή την υπέροχη κωμωδία!

Είναι μια καταγραφή αληθινών γεγονότων χωρίς υπερβολές, αλλά με αστείρευτο χιούμορ που διαθέτει ο συγγραφέας.

Ελπίζουμε ότι και αυτή τη φορά τα καταφέραμε και ότι η ερμηνεία των ερασιτεχνών ηθοποιών θα σας κάνει περήφανους όπως έκαναν και μένα!

Καλή διασκέδαση

Με αγάπη

Περικλής Αλμπάνης

Από το Δ.Σ. του Θεατρικού εργαστηρίου Μεσσήνης

Επιλέγουμε να σας καλωσορίσουμε με αυτή τη σύντομη φράση του Ν. Καζαντζάκη, “Ο λαός δεν σώζεται

Στα δύσκολα πολλά θα ειπωθούν. Αλλά οι θεωρίες χρειάζονται επαληθεύσεις. Κάμποσες απόπειρες θα λανσαριστούν ως λύσεις με το “πειραματόζωο” να παγιδεύεται από τον πειραματιστή. Και το παράλογο να καθιερώνεται…μέχρι τη στιγμή, που τελικά…σε αυτή τη Σύμβαση της Κοινωνίας, των ιδεών, των αισθημάτων, της ζωής…οι άνθρωποι μεταμορφώνονται. Ωριμάζουν! Εξελίσσονται και αρχίζουν να δίνουν σημασία. Έχει σημασία η κάθε μικρή διαδικασία, η κάθε ασήμαντη στιγμούλα…Ο καθ’ ένας από εμάς μεμονωμένα, από οποιαδήποτε θέση και ιδιότητα. Γιατί όλα είναι ζωή. Αξίζει τον κόπο ν’ ανοιχτεί αυτό το μονοπάτι και όταν επιτέλους επιτευχθεί, τι συναρπαστική αίσθηση! Πρέπει να χιμήξεις μπροστά, να συνεχίσεις, να κινείσαι! Όχι μόνο για την προσωπική σου ανάπτυξη. Δεν έχει νόημα αυτό το είδος προόδου. Όχι σε αυτή την κλίμακα. Χρειαζόμαστε μία μεγαλύτερη. Αυτή η κλίμακα θα μας δώσει και την ώθηση για ένα μέλλον ολότελα αντιπροσωπευτικό. Αντιπροσωπευτικό και ασφαλές προς όλους, χωρίς διακρίσεις. Ας το κρατήσουμε όλοι σαν ευχή!!

Εκ’ μέρους του Δ.Σ. του Θ.Ε.Μ.

Τζοάννα Σκιαδά

Ατέρμονη ιστορία

Πόσο δύσκολοι καιροί, είμαστε τόσο ανασφαλείς. Τόση προσπάθεια σκληρή και σε πόσα αδρανείς.

Περιμένουμε πολύ πότε να γίνει η ανατροπή. Έχουμε μέσα μας οργή όμως την πνίγει η αποδοχή. Μα όμως λυπάμαι πιο πολύ για την τόση ανοχή, που ενώ όλοι μπορούμε να την υπερβούμε, παραμένουμε βουβοί. Έλεος, γιατί;

Είναι γύρω μας αυτοί, οι ένοχοι γνωστοί τα λάθη τους γιατί να καταδιώκουν τη ζωή. Αν εμείς πειστούμε, θα σωθούμε!

Πάμε λοιπόν όλοι μαζί να αγωνιστούμε αν χρειαστεί με προσπάθεια διαρκή! Γιατί όπως λένε οι δυνατοί: Χάσαμε την μάχη, μπορεί τον πόλεμο όμως, θα κριθεί!

Αξίζει τον κόπο ρε παιδιά, για μια φορά, ώστε να ζήσουμε καλά μελλοντικά να θυσιάσουμε μερικά, που τελικά είναι περιττά.

Μη μπερδευτείτε, είναι όλα απλά και σε όλους μας γνωστά τα ορόσημα αυτά.

Για το Θ.Ε.Μ.

Τζοάννα Σκιαδά