Κούκου η κωμωδία του Ζωρζ Φεϋντώ, παρουσίασε το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης, τον Μάρτιο του 2019, σε σκηνοθεσία Όλγας Αλεξανδροπούλου…

Συντελεστές παράστασης Κούκου

Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια και φροντιστήριο, μουσική επιμέλεια: ΟΛΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ, Βοηθός Σκηνοθέτη: ΡΟΥΜΠΙΝΗ ΞΥΝΟΥ, Αφίσα: ΟΛΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ΗΛΙΑΣ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ, Κομμώσεις: ΓΙΟΥΛΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΒΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ, Μακιγιάζ:  ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΡΚΟΥΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΒΒΟΥΣΑΝΟΥ, Κατασκευή Σκηνικών: ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΓΟΣ, Φωτισμοί: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Χειρισμός Φώτων – Μουσικής: ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΓΟΣ ΜΑΙΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, Υπεύθυνος Μεσολαβητής απο το Δ.Σ. του Θ.Ε.Μ.: ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, Φωτογράφιση :  ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΤΣΙΑΡΗΣ, Εκτύπωση Προγράμματος:  ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, Παραγωγός -Χορηγος: ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 2019

Έπαιξαν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί

Μαντλέν Βατλέν: ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Χριστίνα   Lucienne Vatelin, Ποντανιάκ: ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Ανδρέας Pontagnac, Βατλέν : ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Σάκης Vatelin, Πιέτρα   : ΠΑΠΠΑ Πέγκυ  Pietra, Ρεντιγιόν  : ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Νίκος  Rédillon, Κλοτίλντ Ποντανιάκ  : ΚΟΥΣΚΟΥΛΑ Ρενάτα   Clotilde de Pontagnac, Μερσέντες Σολντινιάκ: ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Ευαγγελία Maggy Soldignac, Σολντινιάκ : ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ Ηλίας  Soldignac, Αρμαντίν: ΜΠΑΡΑΊ Ντανιέλα  Armandine, Βικτώρ: ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ Σταύρος Victor, Κλάρα: ΞΥΝΟΥ Ρουμπίνη Clara, Ταγματάρχης Πενσάρ : ΤΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτρης Monsieur Pinchard, Κα Πενσάρ : ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Αλέκα  Madame Pinchard, Αστυνόμος: ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης 

Υπόθεση Κούκου

Το “Κούκου” είναι μια κωμωδία που ανήκει στις φαρσοκωμωδίες, η ιστορία είναι πολύ απλή, αλλά το ποσό των περιπετειών που ο συγγραφέας βάζει για να δυσκολεύουν τη ζωή των χαρακτήρων δημιουργεί μια πλοκή τόσο πολύπλοκη που είναι αδύνατον να την συνοψίσουμε σε λίγες γραμμές.

Η σχέση του “αθώου” Βατλέν με μια τρελή Ισπανίδα του γυρνάει μπούμερανγκ. Οι φαρσοκωμικές καταστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη από τη στιγμή που η σύζυγος του γυρεύει εκδίκηση.

Το Κούκου είναι το πιο εκλεπτυσμένα σύνθετο έργο του Φεϋντώ. Στο τέλος κάθε πράξης, κάθε χαρακτήρας στριφογυρίζει παραζαλισμένος σε μια σουρεαλιστική κλίμακα περιπλοκών-εγκλωβισμένος σ’ έναν εφιάλτη που κινείται με διπλή ταχύτητα.

Λίγα λόγια για το έργο

Κούκου, μια κωμωδία που αποτυπώνει συμπεριφορές χαλαρές, μη προγραμματισμένες, χωρίς αιτίες ή εξηγήσεις. Μια διαχρονική κοινωνική κατάσταση αποκαλύπτεται με κωμικά στοιχεία και με αστείες σκηνές παρά την τραγικότητα της ζωής των ηρώων που τους σαρώνει με διάχυτη ελαφρότητα.

Οι ήρωες δεν βυθίζονται γιατί είναι όλοι τους γεμάτοι αγάπη. Όπως η πέτρα που κυματίζει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, θυμίζοντας μας χορευτικό σκηνικό, που αναπροσαρμόζεται ακόμη και κάτω απο τον βυθό.

… Έτσι και οι πρωταγωνιστές του έργου χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους, ενώ χορεύουν σ’ ένα ερωτικό γαϊτανάκι που σταδιακά τους δικαιώνει όλους. Τί είναι αυτό που θα’ ρθει; Πολλά πράγματα αλλάζουν αλλά ως συνήθως όχι οι άνθρωποι, ούτε οι συνήθειες τους. Παρ’όλο που γύρω όλα αλλάζουν …όλοι μας παριστάνουμε τους ανυποψίαστους.

Ενώ όλα τελειώνουν, όλα μπορούν ν’αρχισουν ξανά απ’την αρχή!

Εκ΄ μέρους του Δ.Σ.

Όλη η πορεία του ΘΕΜ σαν ένα εκτυφλωτικό φώς, που τρομάζει το ανύπαρκτο κ ξεπλυμένο πολυτελές σκηνικό, του καθημερινού συνειδησιακού ρολογιού.

Απολαυστικές συναντήσεις αγκαλιάζουν ιδέες με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, όπως του διαχρονικού ασπρόμαυρου ή του συναρπαστικού πολύχρωμου μοτίβου, κάθε πιθανής ιστορίας.

Η έμπνευση αντιστέκεται στο ψύχος του χειμώνα και τα όνειρα εξοπλίζονται με τη θέρμη των θαυμάτων που δέκα χρόνια τώρα, μας συναρπάζουν πέρα απ’ την αυλαία.

Ιδού λοιπόν, η αγάπη σας μας όρισε και η πίστη σας μας έφτασε αισίως στο 2019.

Συνεχίζουμε…

Εκ Μέρους του ΔΣ

“Τα μόνα σημεία αγαπητέ μου στα οποία διαφέρει η λεγόμενη καλή κοινωνία από τον λεγόμενο απλό λαό είναι ο τρόπος που μιλάνε και ο τρόπος που φέρονται.” William Higgins