Με τον Αχόρταγο άνοιξε την αυλαία του το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης το 2013 σε σκηνοθεσία Περικλή Αλμπάνη. Πρόκειται για μία καταπληκτική κωμωδία με πολλά στοιχεία του σήμερα, αποδομένη εξαιρετικά από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς του Θ.Ε.Μ.

Συντελεστές παράστασης ο Αχόρταγος

Σκηνοθεσία: Αλμπάνης Περικλής, Επιμέλεια Μουσικής- Φωτιστικών: Παπαζερβέας Τάκης, Ηχολήπτες- Φωτιστές: Πούπουζας Γιάννης- Πούπουζας Γιάννης, Ιντζέπελη Αγγελική, Επιμέλεια Σκηνικών- Αφίσας: Παναγιωτόπουλος Ηλίας, Φωτογράφιση Προγράμματος: Ζώης Δημήτρης, Κατασκευή Σκηνικών: Πούπουζας Γιάννης, Επιμέλεια Προγράμματος: Γιαννέτσου Τασία, Επιμέλεια Κομμώσεων: Γιαννέτσου Τασία

Έπαιξαν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί

Ασημακόπουλος Σπύρος: κ. ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ, Γεωργιοπούλου Άντζελα: ΝΤΙΝΑ, Γιαννέτσου Τασία: ΑΝΝΑ- ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ, Δρακοπούλου Αλέκα: ΣΟΦΟΥΛΑ, Θεοφιλοπούλου Σοφία: ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ, Καπέτας Παναγιώτης: ΛΟΥΚΑΣ- ΓΙΑΤΡΟΣ, Κοστρίβας Ηλίας: ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ- ΑΧΟΡΤΑΓΟΣ, Κουσταλούπη Αγγελική: κ. ΚΑΠΑΝΤΑΗ, Κωνσταντοπούλου Χριστίνα: ΛΕΝΑ, Λίβα Γιώτα: ΑΝΘΟΥΛΑ, Ξυνού Ρουμπίνη: ΝΙΤΣΑ- ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ, Παναγιωτόπουλος Ηλίας: ΤΩΝΗΣ, Παπαπανικολάου Πέτρος: ΜΑΝΩΛΗΣ- ΚΛΗΤΗΤΡΑΣ, Χατζηγιάννης Γιάννης: ΚΩΣΤΑΚΗΣ- ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Υπόθεση ο Αχόρταγος

Ο ήρωας Χρήστος Χρυσάφης είναι ένας φτωχός και… πεινασμένος νέος, που καταφέρνει να παντρευτεί τη Λένα, την κόρη του πλούσιου επιχειρηματία Μιχάλη Καμπάνταη και αδελφή της Ντίνας, μιας ελαφρόμυαλης η οποία τον χτύπησε μια μέρα με το αυτοκίνητό της. Παρά το γεγονός ότι αγαπάει την γυναίκα του, δεν μπορεί να αντισταθεί στα χρήματα του πεθερού του, τα οποία σιγά-σιγά του γίνονται εμμονή και τον οδηγούν στα όρια της βουλιμίας.

Έτσι επιζητά διαρκώς περισσότερα λεφτά, περισσότερες αρμοδιότητες, μεγαλύτερες διοικητικές θέσεις, ενώ αρχίζει να ζηλεύει και ανθρώπους του περιβάλλοντός του, οι οποίοι έχουν πάει καλά στη ζωή τους. Και όλα αυτά χωρίς να λείπει τίποτα από τον ίδιο. Απλά ήταν αδηφάγος και ήθελε όλο και περισσότερα, από όλους. Μοιραία έρχεται σε σύγκρουση με τον πεθερό του, ωστόσο στο τέλος επέρχεται συμβιβασμός, χωρίς όμως ουσιαστικά να έχει λυθεί το πρόβλημα της βουλιμίας του. Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την ταινία και «μαύρη κωμωδία», η οποία αποτυπώνει με την αξεπέραστη συγγραφική μαεστρία του Ψαθά, ένα από τα μεγαλύτερα ανθρώπινα πάθη, αυτό της «βουλιμίας».

Το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΣΣΗΝΗΣ από το 2008 έως σήμερα

Το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης ιδρύθηκε το 2008 και μέχρι σήμερα έχει στο ενεργητικό του:

Θεατρικά έργα:

«Οι φίλοι» Κ. Μουρσελά (2008-2009). Σκηνοθεσία Κ. Γκέκα https://them.gr/?page_id=2998

«Φωνάζει ο Κλέφτης»  Δημ. Ψαθάς (2009-2010). Σκηνοθεσία Κ.Γκέκα.

«Η κόμισσα της φάμπρικας»  Ασημ. Γιαλαμά –Κ. Πρετεντέρη (2010-2011). Σκηνοθεσία Κ.Γκέκα.

«Λίγο πολύ τρελούτσικοι»  2011-2012 διασκευή του θεατρικού οι «Ηλίθιοι» του Νηλ  Σάιμον    (2011-2012). Σκηνοθεσία- Διασκευή Εύης Δημητροπούλου.

«Ο Αχόρταγος» Δ. Ψαθά (2012- 2013). Σκηνοθεσία Περικλή Αλμπάνη.

Θεατρικά παιχνίδια για παιδιά:

Α΄κύκλος (Απρίλιος –Ιούνιος 2010) παιδική παράσταση «Όρνιθες του Αριστοφάνη»

Β΄κύκλος (Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2010) «Φρικαντέλα η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα»

Γ΄κύκλος  (Ιανουάριος- Ιούνιος 2010) «Τα μαγικά χρυσόψαρα» από τα μικρότερα παιδιά του Θ.Ε.Μ. και  τα «Ξωτικά φρούτα» από τα μεγαλύτερα.

«Υφαίνοντας τον τόπο του». Διοργάνωση τριήμερης Λαογραφικής  έκθεσης στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Μεσσήνης «Στρατ. Αθαν. Δασκαρόλης». Ήταν μία πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού Β. Βεργόπουλου σε συνεργασία με τον κο Βαγγέλη Λαμπρόπουλου που διατηρεί μία σπάνια συλλογή παραδοσιακών  φορεσιών, του Λαογρ. Μουσείου Καστανιών και των συλλόγων Πελεκανάδας και Αβραμιού.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Αναπαράσταση του ιστορικού δρώμενου του κρεμάσματος της γριάς Συκούς κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα στην θέση «κρεμάλα» της Μεσσήνης το 2009.

Συμμετοχή στη διοργάνωση εκδηλώσεων συλλόγων της πόλης μας όπως το εορταστικό διήμερο του σωματείου εθελοντών  το καλοκαίρι του 2010 την πραγματοποίηση της παιδικής παράστασης  «Όρνιθες» και τον Ιούνιο του 2012 στην εορταστική συνάντηση συλλόγων με πρωτοβουλία του ίδιου σωματίου στα πλαίσια πάλι του εορταστικού διήμερου.

Το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης συμπληρώνει περίπου χρόνια ζωής! Τα καταφέρνουμε! Η πολιτισμική πορεία μας συνεχίζεται! Στους δύσκολους καιρούς που περνά η χώρα μας, πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε πως ο πολιτισμός είναι καθοριστικός  παράγοντας αφύπνισης  μας. Να πάμε κόντρα, με αξιοπρέπεια, στη βαρύτητα που μας κατακλύζει. Να νικήσουμε! Η ερασιτεχνική θεατρική μας ομάδα αχόρταγα δούλεψε… τον «Αχόρταγο» του Δημήτρη Ψαθά, κάτω από την άριστη καθοδήγηση του άξιου συμπατριώτη μας κ. Περικλή Αλμπάνη. Έκανε και θα κάνει ότι μπορεί για να ξεπεράσει τον εαυτό της και πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα και αυτής μας της προσπάθειας θα σας ικανοποιήσει.

Από την αρχή που ξεκινήσαμε και μέχρι σήμερα απολαμβάνουμε το ενδιαφέρον και την έμπρακτη συμπαράσταση του Δήμου, φορέων Μεσσήνης, συλλόγων και περιφέρειας. Τους ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ όλους. Ιδιαίτερα τους επαγγελματίες της πόλης μας. Η υποστήριξή τους, παρά την οικονομική κρίση, είναι μεγάλη και συγκινητική!  Ας τους τιμήσουμε και εμείς έμπρακτα. Το αξίζουν!

Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω:

Τη θεατρική μας ομάδα και το διοικητικό μας συμβούλιο που με όρεξη και πάθος  φροντίζουν την επιτυχία των κάθε φορά στόχων του συλλόγου μας.

Την φίλη, πρώην πρόεδρο, Κυρία Τασία Γιαννέτσου, που συνεχίζει να βοηθά με όλες της τις δυνάμεις το εργαστήρι μας. Αυτό ήταν η αιτία να μπω και εγώ σ΄αυτόν τον όμορφο κόσμο της θεατρικής ομάδας. Να κάνω νέους, αγαπημένους φίλους. Να ξανανιώσω. Να θυμηθώ τη συμμετοχή μου σε νεανικές μαθητικές παραστάσεις, Να καταλάβω, για μια ακόμα φορά, πως τίποτα δεν πάει χαμένο, στη χαμένη μας ζωή.

Τέλος, όλους εσάς που, κάθε φορά, μας τιμάτε με την παρουσία σας και την κατανόησή σας.

Ο πρόεδρος Σπύρος Ασημακόπουλος

Πρεμιέρα έκανε τον Φεβρουάριο του 2013 η θεατρική παράσταση «Ο αχόρταγος» του διαχρονικού Δημήτρη Ψαθά από το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης σε σκηνοθεσία του καταγόμενου από τη Μεσσήνη ηθοποιού Περικλή Αλμπάνη.