« Συμπέθεροι από τα Τίρανα» των Μ. Ρέππα και Α. Παπαθανασίου, ήταν η θεατρική παράσταση που το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΣΣΗΝΗΣ άνοιξε την αυλαία του τον Απρίλιο του 2018 . Την  σκηνοθεσία είχε η κα. Όλγα Αλεξανδροπούλου.

Μία ξεκαρδιστική κωμωδία, αποδομένη εξαιρετικά από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς του Θ.Ε.Μ.

Συντελεστές Παράστασης Συμπέθεροι από τα Τίρανα

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Όλγα Αλεξανδροπούλου, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ : Όλγα Αλεξανδροπούλου, ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ : Ρουμπίνη Ξυνού, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ: Όλγα Αλεξανδροπούλου, ΣΚΙΤΣΟ ΑΦΙΣΣΑΣ: Ηλίας Παναγιωτόπουλος, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΣΑΣ:   Όλγα Αλεξανδροπούλου, Ηλίας Παρθένιος, ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ : Βίκη Οικονομοπούλου, ΜΑΚΙΓΙΑΖ : Ελευθερία Λαγού, Τζοάννα Σκιαδά, ΦΩΤΙΣΜΟΙ : Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΩΝ – ΜΟΥΣΙΚΗΣ : Αγγελική Ιντζέμπελη, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: Βασίλης Λαγός, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Νικήτας Κότσιαρης

Έπαιξαν οι Ερασιτέχνες Ηθοποιοί

ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΚΑ ( ΚΛΑΜΠΕΤΑ ), ΚΟΠΑΙΞΑΒΑΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ( ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ), ΚΟΣΤΡΙΒΑΣ ΗΛΙΑΣ ( ΜΠΟΥΚΟΥΡΑΝ ), ΚΟΥΣΤΑΛΟΥΠΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ – ΜΙΡΕΛΑ ( ΠΕΝΥ ). ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ( ΠΩΛΙΝΑ ), ΛΑΓΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ( ΝΙΚΗΤΑΣ ), ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ( ΑΛΦΡΕΝΤ ), ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ( ΒΑΣΙΛΗΣ ), ΤΣΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ ( ΛΙΖΑ )

Υπόθεση Συμπέθεροι από τα Τίρανα

Η Πένη και ο Λυκούργος είναι ένα ευκατάστατο ζευγάρι που ζει σε μια μεγάλη επαρχιακή πόλη της κεντρικής Ελλάδας. Έχουν μια μοναχοκόρη τη Λίζα, η οποία σπουδάζει στο Λονδίνο. Όλα τους τα προβλήματα μοιάζουν λυμένα. Ζουν σε ένα περιβάλλον νεοπλουτίστικης πολυτέλειας και το όνειρο τους είναι, τι άλλο; Να δουν την κορούλα τους αποκατεστημένη με έναν καλό γαμπρό. Σχεδόν δίπλα απ’ το σπίτι τους, έχουν τη μονοκατοικία τους η Πωλίνα, αδερφή της Πένης και ο άντρας της Βασίλης , οι οποίοι ζουν σε ένα αντίστοιχα εύπορο περιβάλλον.

Λίγο πριν το Πάσχα, η Λίζα έρχεται από το Λονδίνο με το αγόρι της, ένα νεαρό φοιτητή που γνώρισε στο Λονδίνο, τον Άλφρεντ. Το γεγονός ότι η κορούλα έχει φίλο, είναι ένα σοκ για μια τέτοια οικογένεια, αλλά ευχάριστο σοκ. Ο Άλφρεντ είναι πανέμορφος και πολύ ευγενικός. Οι δυο αδερφές αλλά και οι δυο μπατζανάκηδες ενθουσιάζονται όταν γνωρίζουν το γαμπρό απ’ το Λονδίνο, αλλά πέφτουν απ’ τα σύννεφα όταν μαθαίνουν ότι ο Άλφρεντ δεν είναι Άγγλος. Είναι Αλβανός. 

Λίγα λόγια για το έργο

Ανέκαθεν οι άνθρωποι περιμένουν να αλλάξει ο κόσμος πρώτα χωρίς να αναζητούν αυτό που χρειάζεται να αλλάξει πάνω τους. Το έργο μας είναι μια σημαντική αφορμή για πολλές κοινωνικές απορίες που προκύπτουν καθημερινά με έντονες αντιδράσεις εξαιτίας και της ξενοφοβίας, παρότι γίνονται προσπάθειες για την κατανόηση και την ισότητα μεταξύ των λαών. Η ανισότητα μεταξύ των φυλών, σε ανώτερες και κατώτερες αναδεικνύεται όταν δεν δημιουργούνται κοινωνικές σχέσεις που να στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Ας δεχτούμε λοιπόν ότι για τα δικά μας προβλήματα δεν φταίει πάντα “ο άλλος” , ο “ξένος” που μιλάει άλλη γλώσσα που έχει άλλο χρώμα, που λατρεύει άλλο Θεό, που έχει διαφορετική αντίληψη, άλλη κουλτούρα και εκπαίδευση, χωρίς να τους εγκλωβίζουμε στην αντίδραση της κοινωνίας που προωθείται από τη πολιτική της χώρας και της κάθε χώρας.

Βεβαίως αντιλαμβανόμαστε την πολιτική αδιαφορία για την κοινωνία, τους πολιτικούς υπολογισμούς και την τέλεια περιφρόνηση της πραγματικής αιτίας της ύπαρξής μας.

Στην μελλοντική μας συνέχεια αν θυσιάσουμε λίγο από το βόλεμά μας και αρχίσουμε να γινόμαστε πιο ενεργοί απέναντι στα προβλήματα του κόσμου που ζούμε, αφού όλοι είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτά, τότε η ύπαρξή μας θα γίνει πιο ουσιαστική για την ανθρωπότητα.

Ο χάρτης δεν είναι ο ίδιος τόπος. Υπάρχουν δρόμοι που αποτελούν μέρη μιας πορείας που χαράξαμε. Υπάρχουν δρόμοι που δεν γίνεται να αποφύγουμε. Δρόμοι που πρέπει να διαβούμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε και δρόμοι που αναπόφευκτα θα αναζητήσουμε. Υπάρχουν δρόμοι που συχνά χανόμαστε ώσπου να ξανα σταθούμε άξιοι να βρούμε νέα μονοπάτια.

Ένα τέτοιο μονοπάτι λοιπόν μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε πως η αγάπη ανοίγει δρόμους για να συναντηθούμε. Αυτή ήταν και η εμπειρία της δικής μας “Λίζας” και του “ξένου” Άλφρεντ.

Επιβάλλεται να αναδείξουμε την συλλογική ανθρώπινη δραστηριότητα με έμφαση στην πνευματική ζωή και με βάση τις ανθρώπινες αξίες. Για να μην ξεχάσουμε την θέση μας στον κόσμο…

Σημείωμα σκηνοθέτη

Κάθε φορά που παίρνω στα χέρια μου, ένα θεατρικό έργο και πρέπει να το σκηνοθετήσω, ξεκινάει ένα ταξίδι που δεν ξέρω που θα με οδηγήσει. Ακόμη και όταν παραδώσω την παράσταση, νοιώθω πως το ταξίδι δεν έχει τελειώσει, πως θα μπορούσε να κρατήσει κι άλλο. Αλλοίμονο στον σκηνοθέτη που νομίζει πως παραδίδοντας την σκηνοθεσία του, είναι σωστή, η τέλεια, ή τετελεσμένη.

Το θέατρο είναι μία φανταστική περιπέτεια δίχως τέλος, που τις περισσότερες φορές η ίδια η ζωή την ξεπερνάει. Ο θεατής στο θέατρο θέλει να ζήσει κάτι παραπάνω από την “πραγματική” ζωή, αν δεν υπάρχει μια ” υπερβατική” διαφορά ανάμεσα στο θέατρο και την καθημερινότητά μας, το θέατρο δεν έχει νόημα. Η τέχνη του θεάτρου πρέπει να καταδείχνει αισθητική και καλλιτεχνική ακροβατική ποιότητα και πάντα ριψοκίνδυνη, έτοιμη να συγκρουστεί με το ψέμα και την οποιαδήποτε σύμβαση που μας κρύβουν οι πραγματικές διαστάσεις της ζωής.

Η επιλογή του έργου “Συμπέθεροι από τα Τίρανα” προτάθηκε, γιατί μέσα σ΄ αυτό, μπορεί κάποιος να διακρίνει κάτι από τα προλεγόμενά μου και παράλληλα να εντοπίσει ότι το τραγικό συμπορεύεται πάντα με το κωμικό σε κάθε στιγμή της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως και στην προκειμένη περίπτωση των ηρώων της παράστασής μας. Ανθρώπινες σχέσεις και συναισθήματα καταδεικνύονται με τον υπερβατικό μεγεθυντικό φακό του θεάτρου. Ρατσισμός, έρωτας, απάτη, διαφθορά, ψέμα, απιστία, προδοσία, όλα μπλεγμένα κωμικά και τραγικά που αναγκάζει τον θεατή να γελάσει αλλά και να προβληματίστει.

Η συνεργασία μου με το Θ.Ε.Μ. είναι μια ευτυχής συνεργασία, τόσο με τους ερασιτέχνες ηθοποιούς όσο και με το Διοικητικό Συμβούλιο. Εύχομαι αυτό μας το σκηνικό ταξίδι να έχει όμορφο και επί της ουσίας προορισμό για όλους μας και προπάντων να αγγίξει τις καρδιές και το μυαλό του κοινού. Το καλό θέατρο εξαρτάται και από το καλό κοινό. Πρόκειται για μια αμφίδρομη σχέση: Κάθε κοινό έχει το θέατρο που του αξίζει και κάθε θεατρική προσπάθεια ψάχνει να βρει το κοινό που της αξίζει.

Όλγα Αλεξανδροπούλου

Ηθοοπιός- Σκηνοθέτης